Hoofdpagina >> Snelheidscontroles >> Algemeen >> Waar welke soort controle

Waar worden de verschillende soorten snelheidscontroles toegepast

Radar
Op de snelwegen (A-wegen) wordt er voor 90% op de Ka-band gemeten.
Op de secundaire wegen (B-wegen) wordt er voor 70% op de Ku-band en voor 30% op de K-band gemeten.

De snelheidsmetingen op Ku-band worden langzamerhand minder omdat de apparatuur hiervoor (werkend op de 13 Gigahertz) niet meer wordt gemaakt.

Van de snelheidsmetingen (met behulp van radars dus) die in Nederland plaats vinden wordt er voor 98% het passerende verkeer gemeten (staartmeting). En maar 2% het tegemoetkomende verkeer (kopmeting).

Laser
De snelheidscontroles met behulp van laserguns werden voornamelijk in en rond Amsterdam en Groningen gehouden. Wegens het enthousiasme bij deze politiekorpsen (zij waren "proefkonijn") is het inmiddels landelijk ingevoerd.

Op de snelweg hebben deze laserguns dus inmiddels ook al hun intrede gedaan. Toch worden deze apparaten voornamelijk in de steden zelf ingezet.

Lussen in het wegdek
Deze methode wordt eigenlijk alleen op B-wegen en in de steden toegepast. En dan met name voor roodlichtcontrole. Snelheidscontroles met behulp van deze lussen zijn er wel, maar eigenlijk alleen in combinatie met roodlichtcontrole. En dat percentage is niet eens zo hoog. Het is namelijk een verouderde methode.

Video -> Trajectcontrole
Momenteel alleen op de A2, Utrecht -> Amsterdam. Met de komst van rekeningrijden, zal dit waarschijnlijk uitgebreid worden. Maar dat is nog maar afwachten.

Video -> VROS
De VROS wagens zijn door het hele land actief. En vooral op 's lands snelwegen.