Hoofdpagina >> Wetenswaardigheden >> Nieuwsberichten

Nieuwsberichten uit diverse media geciteerd

Efficiëntere boetes door digitale flitspaal

Snelheidsduivels opgelet: de politie gaat analoge flitspalen vervangen door digitale. Overtredingen worden sneller verwerkt dus de bekeuring ligt sneller op de mat.

Gemeente Nijkerk heeft de primeur van de digitale flitspaal. Het is een stalen zuil van vier meter hoog die minder opvalt in zijn omgeving. In de paal zit geen filmrolletje maar een digitale camera die bij overtredingen automatisch het kenteken en de voertuigklasse bepaalt. Via een beveiligde verbinding worden de gegevens vervolgens digitaal doorgestuurd naar de betreffende politieregio. De techniek is ontwikkeld door Peek Traffic, dat sinds kort deel uitmaakt van technisch dienstverlener Imtech ICT.

De digitale palen zijn gecertificeerd door het Nederlands Meetinstituut (NMi) en goedgekeurd door het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie (BVOM). Laatstgenoemde instantie heeft veertig flitspalen besteld die worden geplaatst in Groningen, Drenthe, Twente en Gelderland. Op termijn zullen meer analoge palen worden vervangen.



Bron: Computable, vrijdag 20 juli 2007 (zowel tekst als foto)

Kenteken bezorgt brommerrijder boetes

DEN HAAG - Duizenden brommerrijders hebben dit jaar snelheidsbekeuringen gekregen omdat ze met hun kersverse nummerplaat werden geflitst. Het bromfietskenteken is sinds 1 januari verplicht.

Te hard rijdende brommers leverden de eerste vijf maanden van dit jaar 3651 boetes op, zo bevestigde een woordvoerder van het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie (BVOM) maandag een bericht uit het Nederlands Dagblad.

De snelheidsbekeuring kost al gauw 81 euro. "De flitspalen staan afgesteld om de maximum snelheid voor auto's. Omdat we rekening houden met foutmarges in de bebouwde kom op ongeveer 57 kilometer per uur", legt de woordvoerder uit.

Een bromfietser mag daar 30 kilometer per uur en rijdt dus als hij wordt geflitst meer dan 25 kilometer te snel.

Ook het ontbreken van een kenteken jaagt brommerrijders op kosten. De politie bekeurde tot en met mei 2389 brommerrijders zonder kenteken. Deze overtreding kost 140 euro.

Keuren
Om een kenteken aan te vragen moet de brommereigenaar zijn voertuig laten keuren bij een door de RDW erkende vakhandelaar. Daarbij moeten papieren worden overlegd en de eigenaar moet zich legitimeren.

Een kenteken krijgen voor een gestolen brommer is lastig, waardoor de kentekens zelf een geliefd object van diefstal zijn geworden. Uit cijfers van de Rijksdienst voor het Wegverkeer blijkt dat al 6300 kentekens zijn gestolen.

Snorfiets
Maandag is ook bekend geworden dat de snorfiets voor het eerst sinds begin jaren '90 weer populairder dan de brommer. De verkoop van de gemotoriseerde fiets nam in de eerste vijf maanden van 2007 met ruim 42 procent toe.

Dat maakten de Bovag en de RAI Vereniging maandag bekend. Eind mei hadden de verkopers al 12.197 snorfietsen aan de man gebracht. In de eerste vijf maanden van 2006 kochten Nederlanders 8576 van deze tweewielers.

Modelvarianten
"De sterk toegenomen populariteit laat zich onder andere verklaren doordat de snorfiets nu verkrijgbaar is in meer modelvarianten", stellen Bovag en RAI Vereniging. "Bijna alle bromfietsmodellen zijn tegenwoordig ook als snorfiets te koop. En dan niet als bromfiets met minder vermogen zoals vroeger, maar als een volwaardig gemotoriseerde tweewieler".

Volgens de brancheorganisaties heeft de techniek verder duidelijk voortgang geboekt. "Bij mensen die liever geen helm dragen en veel binnen de bebouwde kom rijden, is de snorfiets een populaire keuze. Ook de leeftijd van de snorfietsrijders is gestegen".

Piaggio
In totaal werden er tot en met mei 23.253 nieuwe brom- en snorfietsen verkocht. Dat is aanzienlijk meer dan in voorgaande jaren. In 2006 en 2005 werden ongeveer 13.000 brom- en snorfietsen geregistreerd. Het Italiaanse merk Piaggio is marktleider, gevolgd door Peugeot en Tomos.


Bron: Nu.nl, maandag 25 juni 2007

'Lasergun ongeschikt voor snelheidsmeting'

Snelheidsovertredingen die zijn gemeten met een lasergun zijn mogelijk niet betrouwbaar. Dat blijkt volgens advocatenkantoor Anker en Anker uit een vonnis van de rechter in Emmen.

De rechter sprak onlangs een automobilist vrij die volgens de politie meer dan 50 kilometer te hard reed. De agent had de snelheid van de auto gemeten met een lasergun. De rechter vindt de meting onbetrouwbaar, omdat achteraf niet is te achterhalen of de apparatuur wel goed stond opgesteld. Volgens advocatenkantoor Anker en Anker heeft de uitspraak grote gevolgen voor andere automobilisten die met een lasergun zijn betrapt op te hard rijden.



Bron: BNR Nieuwsradio, dinsdag 13 februari 2007

Minder flitspalen langs de weg

DEN HAAG/EINDHOVEN - Justitie gaat het aantal flitspalen langs de Nederlandse wegen terugbrengen. Flitspalen op plaatsen waar ze geen bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid worden verwijderd, maakte verkeersofficier Koos Spee vrijdag bekend.

Spee stelt dat automobilisten zich steeds beter aan de maximumsnelheid houden. Bovendien daalt het aantal verkeersslachtoffers, bleek deze week uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid.

Verkeerscontroles vormen daarvoor volgens Spee een belangrijke verklaring. In Nederland staan naar schatting 1700 flitspalen langs de wegen. In Noord-Brabant maakt het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie een begin met de beperking. Daar worden 88 flitspalen van de provincie overgenomen, 25 palen worden verwijderd. In de rest van Nederland worden op korte termijn afspraken gemaakt, verwacht Spee.

Noodzaak
Veilig Verkeer Nederland vindt het een goede zaak dat een deel van de flitspalen het weggaat. Een woordvoerster: "Het komt de geloofwaardigheid van de noodzaak van de andere flitspalen ten goede."

De apparaten die weggehaald worden, waren niet in beheer van justitie, maar van gemeenten of provincies. "En die staan niet allemaal op plekken waar veel te winnen valt op gebied van verkeersveiligheid", aldus de zegsvrouw. Als blijkt dat een weggehaalde flitspaal toch nodig blijkt te zijn, kan die altijd nog teruggezet worden, stelt ze.


Bron: Nu.nl, vrijdag 1 september 2006

'Verzekering' voor snelheidsbekeuringen

RIJSWIJK - Snelheidsmaniakken kunnen zich tegenwoordig indekken tegen bekeuringen voor te hard rijden. Het Zweedse bedrijf Bisso (Buy Indemnity Speed Security Online) biedt sinds kort in Nederland "economische bescherming" voor snelheidsbekeuringen en parkeerbekeuringen. Dat meldde het Assurantie Magazine, vakblad voor de verzekeringsbranche.

Voor 30 euro per jaar kunnen automobilisten de verzekering afsluiten. Het bedrijf vergoedt vervolgens per jaar maximaal twee snelheidsboetes voor bij elkaar 350 euro en/of een onbekend aantal parkeerbekeuringen.

Het eigen risico voor de automobilisten is 15 procent bij de snelheidsovertredingen en 50 procent bij parkeerboetes. Bisso noemt de dienst overigens geen verzekering.

Donner
Minister Donner (Justitie) vindt het initiatief onwenselijk. "Een verzekering tegen boetes is in strijd met de wet. Maar dit is een soort omslagstelsel, waar we formeel niet veel tegen kunnen doen. Wij kunnen er dan vrijwel niet achter komen wie de boete betaalt of welke afspraken iemand daarover maakt. Zulke afspraken zijn ook niet in strijd met de wet", zei Donner in de marge van een EU-vergadering zaterdag in Wenen.

"Het effect kan echter wel zijn dat de rechter hardrijders vaker een celstraf gaat opleggen. Daar kun je je niet tegen verzekeren, dus dan moeten we daar maar voor kiezen. Dat is primair aan de rechter om te bepalen, maar als er één slim kan zijn dan kunnen er ook twee slim zijn."

Donner waarschuwt de eventuele deelnemers wel voor het omslagsysteem: "Het effect daarvan is vaak dat mensen alle remmen los gooien en ze uiteindelijk duurder uit zijn."

Celstraffen
Ook Tweede-Kamerlid Aleid Wolfsen (PvdA) reageert in de Telegraaf 'verbijsterd' op de nieuwe verzekering. Hij pleit voor celstraffen voor hardrijders die een boete proberen te ontduiken. "Een rechter mag dat opleggen in plaats van een boete."

Ook Tweede-Kamerlid Aleid Wolfsen (PvdA) reageert in de Telegraaf 'verbijsterd' op de nieuwe verzekering. Hij pleit voor celstraffen voor hardrijders die een boete proberen te ontduiken. "Een rechter mag dat opleggen in plaats van een boete."

Kamerlid Boris van der Ham (D66) zegt in de ochtendkrant dat het niet zo kan zijn dat 'mensen met een dikkere portemonnee op zo'n manier onder boetes uitkomen'.

Goede zeden
Het Verbond van Verzekeraars keurt de noviteit af. "Dit mag geen verzekering heten want dit is alles behalve een verzekering", aldus een woordvoerder. "Het druist in tegen de wet, de openbare orde en de goede zeden. Je overtreedt de wet als je te hard rijdt, of dat nu per ongeluk of met opzet is."

Volgens de zegsman zijn er geen Nederlandse verzekeringsmaatschappijen die een dergelijke regeling zullen gaan aanbieden.


Bron: Nu.nl, zaterdag 14 januari 2006

Aantal hardrijders rond grote steden gedaald

RIJSWIJK - De trajectcontrole rond Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag heeft ervoor gezorgd dat het aantal weggebruikers dat harder rijdt dan toegestaan sterk daalt. Dat blijkt vrijdag uit eerste cijfers van Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM).

Uit de cijfers van het BVOM blijkt dat 85 tot 99 procent van de automobilisten zich houdt aan de snelheidslimiet. Voor de invoering van de trajectcontrole reed naar schatting 20 procent van de weggebruikers te hard. Dit percentage is op de meeste baanvakken sterk gedaald. Sinds 1 november geldt rond de vier grote steden een maximale snelheid van 80 kilometer per uur. De eerste weken na de invoering stonden er meer files dan voorheen. De 'nieuwe' files zouden ontstaan doordat automobilisten op de rem gaan staan bij het naderen van de zones. Sinds begin december 2005 is de trajectcontrole in werking gesteld en worden alle auto's gecontroleerd op hun snelheid.

Trajectcontrole
De trajectcontrole houdt bij Amsterdam het verkeer in de gaten op de A10 West tussen knooppunt Nieuwe Meer en Coentunnel, bij Rotterdam op de A20 tussen knooppunt Kleinpolderplein en Terbregseplein en bij Utrecht het verkeer op de parallelbanen A12 tussen knooppunt Oudenrijn en Lunetten. Bij Den Haag wordt het verkeer tussen het Prins Clausplein en de Utrechtsebaan, de A12, gecontroleerd. In alle steden wordt de snelheid in beide richtingen gemeten.

80 km per uur
Rond Amsterdam en Rotterdam houdt volgens de cijfers van het BVOM 99 procent van de automobilisten zich aan de maximale 80 kilometer per uur. Rond Den Haag wordt nog niet bekeurd. Het trajectcontrolesysteem zit in een laatste testfase en werkt nog niet optimaal. Op de hoofdrijbaan van de A12 bij Utrecht, tussen Ouderijn en Lunetten, rijdt 15 procent nog te hard. De maximale snelheid is hier 100 kilometer per uur. Op de parallelbanen van de A12 rond Utrecht, waar een snelheidlimiet van 80 kilometer per uur geldt, wordt wel aan de snelheid gehouden. BVOM heeft op de hoofdrijbaan extra borden geplaatst om weggebruikers beter te informeren over en te attenderen op de snelheidslimiet. BVOM verwacht dat het aantal snelheidsduivels rond Utrecht dan ook zal afnemen.

"De cijfers zijn heel redelijk voor deze relatieve korte periode dat de trajectcontrole werkt", aldus een woordvoerder van het BVOM. "Maar we zijn pas tevreden als het percentage op alle baanvakken rond de 99 procent zit." Om hoeveel auto's het precies gaat, kan het BVOM niet zeggen. "Dit zijn echt de eerste evaluaties. Concrete aantallen van bekeuringen ontbreken nog."

De maximale snelheid is rond de grote steden verlaagd naar 80 kilometer per uur om de luchtkwaliteit in de omgeving te verbeteren. Bij trajectcontrole hangen camera's op verschillende punten langs de weg, die opnames maken van ieder passerend voertuig. Met deze beelden berekent een computer de gemiddelde snelheid. Ligt die hoger dan de maximumsnelheid, dan krijgt de weggebruiker een bekeuring thuis gestuurd.


Bron: Nu.nl, vrijdag 13 januari 2006

Snelheidsduivel plakt kenteken af met bekeuring

AMSTERDAM - Een 31-jarige motorrijder uit Amsterdam heeft een wel heel baldadige manier uitgekozen om zijn afkeer van politie en justitie duidelijk te maken. Agenten zagen de motorrijder zondagavond met flinke snelheid over de A6 rijden in de richting van Amsterdam. Ze zagen dat het kenteken was afgeplakt en besloten hem te volgen.

Op de ringweg rond de hoofdstad klokten de agenten een snelheid van bijna 200 kilometer per uur. Toen de man voor zijn huis in het centrum van Amsterdam van zijn motor afstapte, werd hij gearresteerd. Tot verbijstering van de agenten zagen ze dat de snelheidsduivel zijn kenteken had afgeplakt met een oude bekeuring.

Afgescheurd
"Het was een afschrift van het Centraal Justitieel Incasso", zei een politiewoordvoerder dinsdag. Het is de politie niet bekend of de bekeuring ook een snelheidsovertreding betrof. De acceptgiro was er afgescheurd.

De politie heeft het rijbewijs én de rode motor van de man in beslag genomen. Binnenkort moet hij zich voor de rechter verantwoorden voor te hard rijden en het bedekken van zijn kentekenplaat.


Bron: Nu.nl, dinsdag 6 september 2005

65.000 auto's geflitst op Moerdijkbrug

DORDRECHT - Snelheidscontroles op de Moerdijkbrug hebben de staatskas de afgelopen maanden gespekt met zeker ruim 3,5 miljoen euro. Sinds half mei werden 65.000 automobilisten geflitst. Dat heeft een woordvoerster van de politie Zuid-Holland-Zuid vrijdag gezegd.

Op de oeververbinding is wegens wegwerkzaamheden een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur van kracht. De politie voert de snelheidscontroles uit op verzoek van Rijkswaterstaat om de veiligheid van de wegwerkers te vergroten.


Bron: Nu.nl, vrijdag 22 juli 2005

Trajectcontrole A2 voor zomer hersteld

SOESTERBERG - Het door brand vernielde systeem voor trajectcontrole op de A2 bij Maarssen wordt nog voor de zomer vervangen. Tot die tijd zet het bureau verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie (OM) andere middelen in om hardrijders te betrappen. Dat heeft een woordvoerder van het OM dinsdag laten weten.

Trajectcontrole is een permanente snelheidscontrole. De snelheid van elk passerend voertuig wordt over langere afstand gemeten, zeven dagen per week, 24 uur per dag. Overtreders krijgen daarbij automatisch een acceptgiro in de bus. Justitie is tevreden over de effecten van de trajectcontrole op het rijgedrag van weggebruikers. Op plekken waar dergelijke systemen hangen, daalt het aantal overtredingen naar een zeer bescheiden niveau.

Trajectcontrole
Er hangen inmiddels trajectcontrolesystemen boven de A4, de A2, de A12, de A13, de N919 en op de Zeelandbrug. Het systeem op de A2 tussen Maarssen en Breukelen werd eind december in gebruik genomen. In de nacht van 8 op 9 maart staken onbekenden het systeem in brand.

Het OM wil het vernielde systeem zo snel mogelijk vervangen, maar stuit daarbij op een praktisch probleem. Het controlesysteem bestaat uit een reeks onderdelen, die vanuit verschillende Europese plaatsen komen. Op die onderdelen zit een levertijd, en daarna moet het systeem nog worden geïnstalleerd en getest.


Bron: Nu.nl, dinsdag 29 maart 2005

Man zet chipszak op flitscamera

MIJNSHEERENLAND - De politie heeft een 60-jarige man aangehouden die een snelheidscontrole saboteerde. De man plaatste maandagmiddag op de Blaaksedijk in Mijnsheerenland een lege zak chips over de lens van een snelheidscamera, aldus de politie dinsdag.

De man, een wandelaar, was het niet eens met de snelheidscontrole die de politie op de dijk hield. De inwoner van de Hoeksewaardse gemeente Mijnsheerenland had echter niet in de gaten dat een onopvallende wagen van de politie van enige afstand toezicht hield op de camera. Agenten hielden de man aan. Hij bekende en betaalde ter plekke een boete van 250 euro.


Bron: Nu.nl, dinsdag 15 maart 2005

'Detectorverklikker politie illegaal'

AMSTERDAM - De nieuwe radardetector-detector (rdd) van de politie, die verboden radardetectoren in auto's opmerkt, mag niet worden gebruikt. Advocaat Hans Anker heeft woensdag de Voedsel en Waren Autoriteit gevraagd actie te ondernemen tegen de rdd, meldt De Telegraaf donderdag. Mogelijk krijgen beboete automobilisten hun geld en radardetector terug.

Anker baseert zijn verzoek op een rapport van onderzoeksbureau Dare Consultancy, waaruit zou blijken dat de rdd niet voldoet aan Europese richtlijnen. De geldende maximale normen voor ontvangstapparatuur van radiosignalen blijken zo ernstig te worden overschreden, dat het niet mogelijk lijkt om het apparaat alsnog aan de wet te laten voldoen.

Automobilisten die door de rdd van de politie hun radardetector zijn kwijtgeraakt, maken kans hun apparaat terug te krijgen. Ook krijgen zijn mogelijk de opgelegde boete van 250 euro voor het bezit van het apparaat terug, wegens onrechtmatig verkregen bewijs.

Anker wil op korte termijn een proefproces beginnen, om de rechter een uitspraak te laten doen. "Als je je als burger aan de regels van de overheid moet houden, mag je verwachten dat de overheid dat zeker doet", stelt Anker in de krant.


Bron: Nu.nl, donderdag 30 september 2004

Radardetector verstopt in boek

BARNEVELD - De politie in Barneveld heeft dinsdag bij een controle op de nieuwe snelweg A30 (Ede - Barneveld) een automobilist betrapt die een radardetector had verstopt in een uitgehold boek. De agenten vonden de detector met behulp van het nieuwe radardetector-detectieapparaat (RDA).

Radardetectieapparaten zijn sinds begin dit jaar verboden. De politie beschikt sinds kort over een RDA om ook verborgen apparaatjes op te sporen. Daarmee liep de 32-jarige automobilist uit Wekerom tegen de lamp. Hij heeft een proces-verbaal gekregen.


Bron: Nu.nl, woensdag 14 juli 2004

Politie jaagt met Catch Scan op verkeersovertreder

AMSTERDAM - Enkele politiekorpsen in Nederland werken sinds kort met een nieuw apparaat in de strijd tegen verkeersovertreders. Het gaat om de zogeheten Catch Scan, een digitale fotocamera die het gefotografeerde kenteken meteen checkt met computerbestanden.

Openstaande boetes, geen apk-keuring en ook niet betaalde benzine kunnen in het computerbestand worden opgeslagen. Wordt zo'n kenteken gefotografeerd, dan kan de politie de auto onmiddellijk aan de kant zetten.

De politie Amsterdam-Amstelland, Gelderland-Zuid en Zaanstreek-Waterland zijn enkele korpsen die met de Catch Scan werken. Bij een controle onlangs in Amsterdam werden 2030 auto's gecontroleerd. Daarvan bleek met 235 iets mis, waaronder opvallend veel taxi's.


Bron: Autotelegraaf.nl, donderdag 26 februari 2004

Fin krijgt verkeersboete van 170.000 euro

Helsinki - Een van de rijkste mannen van Finland heeft een record verkeersboete van 170.000 euro gekregen. Hij reed met tachtig kilometer per uur door centrum van de hoofdstad Helsinki, waar veertig kilometer per uur is toegestaan.

Dat meldden meerdere nieuwszenders dinsdag. In Finland staat de hoogte van een boete in verhouding tot het inkomen van een overtreder.

De betrapte 27-jarige Jussi Salonoja is erfgenaam van het worstimperium van zijn familie. Zijn inkomen bedroeg in 2002 ruim 10 miljoen euro.

Het vorige record stond op 80.000 euro en was voor de internetmiljonair Rytsola.


Bron: Nu.nl, dinsdag 10 februari 2004

Op de rem voor snelheidscontrole

Van onze correspondent
Vorden, zaterdag. De wagen van een 42-jarige automobilist is in het Achterhoekse Vorden in puin gereden doordat een voorganger plots op de rem ging staan voor een radarwagen van de politie.

Toen een 47-jarige bestuurder uit Keijenborg de snelheidscontrole opmerkte, remde hij ineens af. Beide inzittenden kwamen met de schrik vrij.


Bron: Telegraaf, zaterdag 24 januari 2004

Meer snelheidscontroles

Amsterdam - Het aantal snelheidscontroles op de Nederlandse snelwegen wordt dit jaar uitgebreid. Zes trajecten worden voorzien van een zogeheten trajectcontrole. Ook gaat de politie meer video-auto's inzetten om 'asociale weggebruikers' te kunnen beboeten. Dat heeft het openbaar ministerie (OM) gisteren bekendgemaakt.

De aanpak van 'verkeerscriminelen' krijgt in 2004 voorrang bij handhaving van de verkeersregels. Verkeerscriminelen zijn weggebruikers die zich doorlopend asociaal gedragen door zeer snel te rijden, aan bumpers te 'kleven' en rechts in te halen. Dit soort overtredingen staan hoog op de ergernis-Top10 van weggebruikers, aldus de landelijk verkeersofficier, mr. J. Spee.

Het aantal video-auto's wordt fors uitgebreid. Het is de bedoeling dat alle politiekorpsen dit jaar de beschikking krijgen over zo'n auto. Met zo'n onopvallende auto worden asociale weggebruikers enige tijd achtervolgd. Hun weggedrag wordt vastgelegd, zodat ze - als ze langs de kant van de weg zijn gezet - met eigen ogen kunnen zien hoe ze zich gedragen.

In 2004 worden voorts zes trajecten op het wegennet voorzien van een zogeheten trajectcontrole. Zes fabrikanten zijn momenteel, na een uitgebreide Europese aanbestedingsprocedure, bezig om een dergelijke controlesysteem te maken. Bij een trajectcontrole wordt de weggebruiker op twee punten gefotografeerd en wordt zijn snelheid gemeten. Daarna wordt door de computer razendsnel het gemiddelde uitgerekend. Ligt de gemiddelde snelheid boven de maximumsnelheid, dan krijgt hij een bekeuring.

Volgens Spee zal trajectcontrole worden ingevoerd op onder andere de Zeelandbrug, de A12, de A2 en de A4. Ook is een mobiel systeem ontwikkeld dat ingezet kan worden bij bijvoorbeeld werken aan de weg.


Bron: Spits, maandag 5 januari 2004

Verbod radarverklikker voor de rechter

LEEUWARDEN(ANP) - Leveranciers van radarverklikkers stappen naar de rechter om het bezit- en verkoopverbod op de radardetector tegen te houden. Dat hebben donderdag woordvoerders van Wexler Europe in Naarden en Target Automotive in Soest gemeld.

Het gaat om een kort geding en een bodemprocedure. De leveranciers spannen een proefproces aan als zij het kort geding verliezen. Het verbod op het apparaat dat waarschuwt voor snelheidscontroles, gaat 1 januari in.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat vindt dat radarverklikkers gevaarlijk zijn en uitnodigen tot te hard rijden. Volgens Target Automotive is dat echter nooit met wetenschappelijk onderzoek aangetoond. Raadsman W. Anker noemt het besluit daarom onzorgvuldig. ,,Het idee dat deze automobilisten jakkeraars en notoire hardrijders zijn, is slechts een veronderstelling, een aanname en een vermoeden.''

Hij noemt het verbod bovendien willekeurig omdat er meer methoden zijn die een automobilist waarschuwen voor een flitspaal en controles. Het gaat onder meer om de radio, maar ook om internet, sms en moderne GPS-systemen.

In Nederland rijden tussen de 250.000 en 500.000 automobilisten rond met een radardetector. Het apparaat is al enige tijd verboden in België, Frankrijk en Zwitserland. In Nederland riskeren automobilisten die gebruik maken van een radarverklikker na 1 januari een boete van 250 euro.


Bron: Planet Internet, donderdag 20 november 2003

Volgend jaar verbod op radardetector

DEN HAAG (ANP) - Het verbod op de radarverklikker zal op 1 januari 2004 ingaan. Aangezien het advies van de Raad van State nog niet binnen is, kan het verbod niet op 1 oktober van kracht worden.

Volgens het ministerie van Verkeer en Waterstaat is er geen sprake van afstel, aldus een woordvoerder dinsdag. Het departement noemt de invoering van het verbod per 1 januari ,,reëel''.

Naast het verbod op het bezit wil minister Peijs de verkoop van snelheidsverklikkers verbieden. Voor een verbod is een wijziging van het zogeheten voertuigreglement noodzakelijk. Daarin staat precies beschreven wat er op en aan een auto mag zitten.

Achtereenvolgende ministers van Verkeer en Justitie hebben jaren gewerkt aan een verbod op apparaten die automobilisten waarschuwen voor snelheidscontroles. Tegenstanders wezen op een artikel uit het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens waarin staat dat iedereen het recht heeft om radiosignalen op te vangen.

Dat is exact wat een detector doet. In een aantal Europese landen (België, Frankrijk en Zwitserland) is het gebruik van een detector echter al geruime tijd verboden.


Bron: Planet Internet, donderdag 16 september 2003

Gemeenten willen zelf snelheid gaan controleren

Utrecht Nederlandse gemeenten willen ambtenaren inzetten om de snelheid in 30-kilometerzones te controleren. Politie en justitie doen te weinig om snelheidsovertredingen in deze gebieden aan te pakken, aldus een woordvoerster van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gisteren.
De VNG pleit bij de politiek daarom voor de komst van ambtenaren met een bijzondere bevoegdheid, zoals de bestaande reinigings- en parkeerpolitie. Deze "drempelwachters" zouden hardrijders in 30-kilometerzones moeten kunnen beboeten. "Zolang politie handhaving van dit beleid geen prioriteit geeft, zoeken we naar andere mogelijkheden", aldus de woordvoerster. Zij hoopt dat een volgend kabinet gehoor zal geven aan de lobby van de gemeenten.
Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie reageert kritisch op het plan. "Dit kabinet heeft net besloten om het parkeerbeleid op het bordje van de gemeente te leggen en vervolging van snelheidsovertredingen bij politie en justitie te laten." Volgens de zegsman ging aan dat besluit vier jaar va discussie vooraf. "Daarbij was ook de VNG betrokken. Het lijkt me niet verstandig dat de gemeenten deze discussie nu opnieuw aangaan."

Bron: Spits, vrijdag 29 november 2002

Bekeuring voor auto's die gesloopt zijn

Justitie Gek worden de autoslopers in Nederland van de tientallen bekeuringen van auto's die al lang en breed in de shredder zijn vermalen. Het gebeurt zelfs dat er bij sloperijen bekeuringen binnenkomen van auto's die al tien jaar geleden het loodje hebben gelegd.
De bonnen die bij de demontagebedrijven binnenkomen voor auto's die er niet meer ijzn, zijn het gevolg van omvangrijke kentekenfraude. Uit cijfers van het ministerie van Verkeer en Waterstaat blijkft dat er met ongeveer 280.000 kentekens wordt gesjoemeld. Dit betekent dat vier procent van alle wagens in Nederland rondrijden met een vals kenteken.


Bron: Metro

Duitser in dikke mercedes met 206 km over A9

AMSTELVEEN, Een Duitse automobilist uit Berlijn is zaterrdag van de weg geplukt, omdat hij in zijn Mercedes 600 sec met maar liefst 206 kilometer per uur over de A9 scheurde.

De automobilist werd staande gehouden door het lokale politiekorps. Woordvoerder Ed Poelman: Ja, ook wij hebben snelle auto's... Op onze teller reed hij dik 220 kilometer per uur, maar na meetcorrectie bleek dat 206 te zijn," aldus Poelman.
Omdat het een buitenlandse automobilist betrof, kon de man direct zijn boete voldoen. De man telde 800 euro neer en kon zijn weg vervolgen.
Overigens werd een week eerder op de Hammarskjöldsingel een automobilist geklokt op 101 km per uur. Hier mag maximaal 50 worden gereden.


Bron: Amstelveens Nieuwsblad

Flinke toename aantal verkeersboetes

LEEUWARDEN, Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) heeft afgelopen jaar 1,3 miljoen verkeersboetes meer verwerkt dan het jaar daarvoor. Dat betekent een stijging van bijna 16,5 procent in vergelijking met het jaar 2000. In totaal werden 9,2 miljoen bonnen in behandeling genomen. Zeventig procent van de opgelegde sancties is opgelegd voor te hard rijden.

Volgens het CJIB zijn er veel meer boetes uitgedeeld, omdat er vorig jaar extra veel op de Nederlandse wegen is gecontroleerd. Deze extra controles zijn gehouden met het oog op bescherming van het milieu en om de verkeersveiligheid te vergroten met name op wegen binnen de bebouwde kom en wegen waarop een maximum snelheid van tachtig kilometer per uur geldt.

De boetes in 2001 leverden de staatskas ongeveer 377 miljoen euro op. Dat is bijna 65 miljoen euro meer dan in het jaar 2000. Het gemiddelde bedrag dat voor een boete moest worden betaald was afgelopen jaar 41,06 euro, tegen 40,17 euro het jaar ervoor.

Naast snelheidsovertredingen kregen weggebruikers ook parkeerbonnen (10 procent) en boetes voor het rijden door rood licht (3,5 procent). De meeste bekeuringen zijn uitgeschreven nadat de verkeersovertreding door automatisch werkende flitsapparatuur waren geregistreerd.


Bron: De Telegraaf, 16 februari 2002

Nieuwe type snelheidsradar niet te detecteren

Peter Groenendijk

LEIDEN - De Leidse regio krijgt wellicht al snel te maken met een nieuw type snelheidsradar langs de openbare weg. Het gaat om de Opto-Speed, een apparaat dat niet traceerbaar is door automobilisten.

De Nederlandse leverancier van het apparaat meldt dat de politie Hollands Midden de aankoop van deze nieuwe camera serieus overweegt. De Opto-Speed wordt nu al met succes in Zeeland en Noord-Brabant gebruikt. De politiekorpsen daar zijn tevreden over het apparaat omdat het niet wordt gesignaleerd door de zogenoemde radardetectors. Die apparaatjes melden de automobilist wanneer hij een snelheidsmeter nadert. Naar schatting 500.000 automobilisten hebben zo'n radarmelder in hun auto. Volgens de leverancier van de Opto-Speed is die radarmelder nutteloos met de nieuwste apparatuur. ,,De oude snelheidsmeters werken op basis van radarsignalen. Maar de Opto-Speed zendt geen enkel signaal uit. Automobilisten zien deze meter dus niet aankomen.'' De nieuwe snelheidsmeter heeft drie lenzen, die kort na elkaar een opname van de passerende auto maken. Op grond van de tijd die de auto nodig heeft om van de eerste lens naar de tweede te rijden, en van de tweede lens naar de derde, rekent de Opto-Speed uit hoe hard het voertuig rijdt.
De Opto-Speed wordt al in diverse Europese landen gebruikt, waaronder Duitsland. Omdat de politie in Zeeland en Noord-Brabant uitermate tevreden is over het apparaat, verwacht het bedrijf dat de Opto-Speed binnen enkele jaren in een groot deel van Nederland de oude snelheidsmeters vervangt. De politie Hollands Midden wil de belangstelling voor het apparaat niet bevestigen.

Bron: Het Leidsch Dagblad

Boete voor begrenzer op snelle bromfiets

Van onze correspondent
LEEUWARDEN, dinsdag. De rechtbank in Leeuwarden heeft een bromfietser uit Leeuwarden veroordeeld wegens het inbouwen van een snelheidsbegrenzer, waarmee hij de politie om de tuin kon leiden bij de rollenbanktest.

De rechtbank veroordeelde de jongen tot een voorwaardelijke geldboete van € 150 en een proeftijd van twee jaar wegens het belemmeren van de opsporingsbevoegdheden van de politie.
Het is de eerste keer in Nederland dat de rechter een verdachte veroordeelt wegens een verborgen snelheidsbegrenzer op een te snelle bromfiets. De zaak gold als een proefproces, nadat bij een eerdere zaak vrijspraak volgde. Door de uitspraak zijn soortgelijke mechaniekjes definitief verboden.
De verdachte bouwde een weerstand in achter het spatbord van zijn bromfiets, die hij met een morsecode via de remhandel kon inschakelen.

Bron: De Telegraaf, 22 januari 2002

Constatijn even rijbewijs kwijt na 165 km/u

Van een onzer verslaggevers
AMSTERDAM, dinsdag. Prins Constantijn, de derde zoon van koningin Beatrix en prins Claus, is vorige maand zijn rijbewijs kwijtgeraakt nadat hij met een snelheid van 165 km per uur over de ringweg van Amsterdam scheurde.

Ter plekke is slechts een snelheid van 100 km per uur toegestaan. Naast de prins in de auto zat zijn zwangere echtgenote prinses Laurentien. zij stuurde, nadat de prins zijn rijbewijs had ingeleverd, verder. De in Londen woonachtige prins kroop door het oog van de naald. Had hij nog vijf kilometer sneller gereden, dan had hij zijn auto kunnen inleveren. Overigens stond prins Constatijn erop te worden behandeld als iedere andere Nederlander en wilde hij ook per se zijn rijbewijs inleveren.
Omdat het zijn eerste overtreding was, kon de 32-jarige prins zijn rijbewijs na een dag weer ophalen. Het openbaar ministerie in Haarlem legdehem een boete op van € 418(f 921).
De prins voegt zich met zijn scheurpartij bij het gezelschap leden van het Koninklijk Huis met verkeersdelicten op hun naam. Zo werd zijn oudere broer, prins Johan Friso, al eens in 1990 in de buurt van Almere aangehouden, terwijl hij met zijn auto 200 kilometer per uur reed. Zijn neef prins Maurits werd in 1991 in de bebouwde kom van Apeldoorn geflitst: op dat moment reed de oudste zoon van prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven per uur.

Ook prins Willem-Alexander werd al eens het voorwerp van politieonderzoek vanwege incidenten in het verkeer: in 1998 reed hij in Leiden, waar hij op dat moment studeerde, zijn auto in een sloot.

De verloofde van de Prins van Oranje, Máxima Zorreguieta, werd bijna drie maanden geleden aangereden toen zij paleis Huis ten Bosch via een zij-ingang wilde verlaten. Even ontstond discussie of de aanstaande prinses al dan niet een uitrit uitkwam en dus de andere betrokken auto voorrang had moeten geven. Uit politieonderzoek bleek na een paar weken dat zij geen schuld had.

Bron: De Telegraaf, 15 januari 2002

Woordvoerder 3VO is snelheidsduivel

AMSTERDAM - Woordvoerder van verkeersveiligheidorganisatie 3VO B. Woudenberg blijkt een snelheidsduivel te zijn. In het programma van misdaadjournalist Peter R. de Vries was gisteren te zien hoe Woudenberg de maximumsnelheid diverse malen overschrijdt. Grootste overtreding is 142 km per uur waar 70 is toegestaan. Volgens Woudenberg werd hij opgejaagd door de SBS6-auto. Hij maakte hiervan melding bij de politie.

Bron: Spits, 14 december 2001