Hoofdpagina >> Snelheidscontroles >> Algemeen >> Soorten >> Radar

Snelheidscontrole met behulp van radarstraling



Het overgrote deel van de snelheidscontroles worden met behulp van radar gehouden. Je vindt de radarapparatuur terug in bijvoorbeeld de flitspalen. Ook de meeste mobiele controles worden met behulp van radar uitgevoerd. Dit is voor de politie dus een belangrijke methode om snelheidscontroles uit te voeren. Maar hoe werken deze controles?

Er kunnen verschillende soorten, snelheidscontroles met behulp van radar, onderscheiden worden:

Roulerende radar - bij de welbekende flitspalen - (met de Gatsometer)
Mobiele snelheidscontroles (meestal met de Multanova)


Roulerende radar (welbekend van de flitspalen)

De gedachte achter de roulerende radar is dat op een bepaald traject aan de maximumsnelheid moet worden gehouden. Om dit te bereiken worden er op dat traject een aantal flitspalen neergezet. Door de aanwezigheid van de flitspalen duidelijk te laten zien wordt gedacht, dat de automobilist het niet in zijn hoofd haalt om de maximumsnelheid te overschreiden.
De bekende grijze flitspaal.
Om dit zo goedkoop mogelijk te controleren, worden er slechts een aantal radars ingezet. (Misschien nog niet eens een 1/3 van het aantal flitspalen.) Deze radars worden om een bepaalde tijd - zoals de naam al zegt - gerouleerd tussen de flitspalen die op dat traject staan. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat, met name de mensen die elke dag over dat traject rijden, weten welke flitspalen met een radar gevuld zijn (m.a.w. echt op snelheid controleren) en welke niet.

Roulerende radar wordt toegepast op trajecten waar minstens een aantal flitspalen staan. Want de naam zegt het al: de radar wordt gerouleerd (tussen de flitspalen onderling). Voorbeelden hiervan zijn de A9 en en N44 bij wassenaar. Zoals hierboven staat vermeld, zijn lang niet alle flitspalen dus voorzien van een radar. Op de A9 staan bijvoorbeeld 14 flitspalen en zijn er 4 gatsometers in gebruik. 10 palen meten dus helemaal geen snelheid! Deze "lege" flitspalen staan er dus eigenlijk als dummy, om de mensen aan hun snelheid te houden. Van buitenaf kan je namelijk niet zien in welke flitspaal wel een radar zit en in welke niet.

Een radar kan overigens zowel kopmetingen (dus het opkomend verkeer, ofwel "van voren") als het staartmetigen (het afgaand verkeer, ofwel van "achteren") verrichten. Toch worden vrijwel alleen staartmetingen gedaan.

Nu vraag je je zeker af hoe je wel kan weten in welke flitspalen een gatsometer zitten. Dat zullen we uitleggen: Zo'n gatso-meter werkt namelijk - zoals eerder vermeld - met radarstraling. Deze radarstraling wordt continu op een bepaalde frequentie (24 Gigahertz) uitgezonden. Doordat je dit, als mens zijnde niet kan waarnemen, kan je het niet van buitenaf zien. Maar je kan deze radarstraling wel detecteren met behulp van speciale apparatuur. Zelfs al vanaf een bepaalde afstand! Deze apparatuur is gewoon - in de winkel, en zelfs via ons - verkrijgbaar: radardetectors. In het Nederlands ook wel radarverklikkers genoemd. Het voordeel van een radardetectors is dat je eventueel kan afremmen voordat je een radarcontrole passeert. Dit voorkomt een mogelijke bekeuring.



Mobiele snelheidscontroles (meestal met de Multanova)

De bedoeling van mobiele snelheidscontroles is uiteraard - net als de andere soorten snelheidscontroles - om te zorgen dat er aan de maximumsnelheid gehouden wordt. Tevens zijn de mobiele snelheidscontroles om de (notoire) hardrijders te betrappen door onverwachts op een willekeurige plek te controleren op snelheid. (Alhoewel de politie tegenwoordig ook een aantal favoriete controleplaatsen heeft :-) en daar regelmatig staat te controleren op snelheid.) Dit in tegenstelling tot de roulerende radar, waarbij de flitspalen juist continu op een vaste plaats aanwezig zijn: een voordeel voor de weggebruiker dus. Je kan hierdoor makkelijk de exacte plaats van de flitspaal onthouden. Bijvoorbeeld aan het hectometerpaaltje en/of de omgeving. Dat zal, zeker als je er dagelijks langs rijdt, geen probleem zijn.
De multanova aan het werk.
Zoals je uit de naam kan afleiden, zijn deze snelheidscontroles mobiel. Met andere woorden, ze zijn slechts tijdelijk (hoogstens een paar uur) en worden op een willekeurige plaats gehouden. Mobiele snelheidscontroles worden voornamelijk gehouden met behulp van radars, van het merk Multanova. Deze Multanovaradar zendt - net als de gatsometer - ook continu op een bepaalde frequentie (34 Gigahertz) uit. Dus ook deze is (gelukkig.....) met behulp van een radardetector te detecteren.

De werking van een mobiele snelheidscontrole.
Er zijn bij de mobiele snelheidscontroles 3 varianten te onderscheiden, namelijk met de:
Radar op statief (los)
Radar ingebouwd in een (burger)auto
Radar zich bevindend in een rijdende (burger)auto

De multanova op statief. Radar op statief (los)
Er wordt bijvoorbeeld een auto op de vluchtstrook neergezet (met zogenaamd pech) en daarachter de Multanova op een statief. Doordat de auto - al dan niet met de motorkap open - er voor staat, is deze voor het aankomend verkeer niet te zien. Vervolgens kan het controleren van het langsrijdende verkeer beginnen. Dit doet de radarapparatuur overigens zelf. Van al het langsrijdend verkeer wordt de snelheid automatisch gemeten en wanneer nodig wordt er - uiteraard ook geheel automatisch - een foto gemaakt. De agent hoeft verder niets te doen. Deze staat erbij om te zorgen dat niemand de radarapparatuur steelt of zijn agressie erop los laat.

Een andere variant die vaak met een radar op statief wordt gebruikt: de auto wordt achter een brug of viaduct neergezet (verstopt), net als de Multanova. En nog een variant hierop is dat de Multanova in de zijberm wordt geplaatst.

Radar ingebouwd in een (burger)auto
Na de controle: inpakken en wegrijden maar. En natuurlijk met een goed gevuld fotorolletje.... Deze variant is grotendeels hetzelfde als de variant met de radar op statief. Er wordt ook een auto aan de kant van de weg geplaatst. Het verschil is echter dat de radar in de auto ingebouwd is. Hierdoor is hij helemaal niet te zien. Je kan zo'n controlewagen wel herkennen aan de (blauwe) flitslamp aan de voorkant. Maar ja, dan ben je al voorbij de controlepost gereden......

Radar bevindt zich in een rijdende (burger)auto
Bij deze methode staat de controlewagen niet stil, maar rijdt hij juist met het gewone verkeer mee. Al het voorbijrijdend verkeer wordt op snelheid gecontroleerd. Dit valt al helemaal niet op. Bij deze vorm van snelheidscontrole wordt trouwens ook vaak een gatsometer gebruikt. Klik hier voor een foto, gemaakt door een rijdende wagen met radar.