Hoofdpagina >> Snelheidscontroles >> Algemeen >> Soorten >> Video

Snelheidscontrole met behulp van video



Dit is een nieuwe methode om de naleving van de verkeersregels te controleren. Met de komst van deze methode kunnen er ook op andere overtredingen dan het overschrijden van de maximumsnelheid worden gelet. Het niet-aangeven van de richting bij het verwisselen van rijstrook of bumperkleven kunnen hier bijvoorbeeld ook mee worden aangepakt. (Alhoewel de laatste volgens ons, op een meerderebaansweg, niet de schuld van de bumperklever, maar de eigen schuld van de bestuurder van het te langzaam rijdende voertuig is. Deze zit namelijk op de verkeerde (de linker)baan! Dus vraagt deze bestuurder er gewoon bewust om. Want voor de bumperklever rest geen andere mogelijkheid. Van rechts inhalen mag bijvoorbeeld volgens de regels niet.... Maar dat even ter opmerking onzer kant.) Bumperkleven kan bijvoorbeeld automatisch gesignaleerd worden door videocamera's die aangesloten zijn op een computer. Met behulp van deze computer kan de afstand tussen 2 voertuigen berekend worden. Maar omdat dit verder niets met snelheidscontroles te maken heeft, zal hier (nog) niet verder op ingegaan worden.


Trajectcontrole

Trajectcontrole werkt volgens hetzelfde principe als de snelheidscontroles met lussen in het wegdek. Er worden op een bepaald traject een aantal controleposten (in dit geval videocamera's, in plaats van lussen), het liefst achter de ANWB wegbewijzeringsborden geplaatst. Bij elke post wordt de snelheid van elk passerend voertuig gemeten en op video vastgelegd. Daaruit wordt door een computer de gemiddelde snelheid - op dat traject - berekend.

Zo'n computerberekening zullen we aan de hand van de trajectcontrole op de A2 (Utrecht -> Amsterdam) uitleggen. Op dit traject staan 3 controleposten. Doordat bij elke post de snelheid van het passerend voertuig wordt gemeten, krijg je 3 snelheden. Deze snelheden worden bij elkaar opgeteld en door het aantal controleposten gedeeld. In ons geval dus door 3. Wanneer de uitkomst van deze rekensom hoger dan de toegestane snelheid is, valt er binnen enkele dagen een acceptgiro in de brievenbus van de eigenaar van het voertuig.

Naast de videocamera's zie je, wanneer je op de parallelle baan (Amsterdam -> Utrecht) rijdt, ook verlichting. Deze verlichting dient voor de belichting van de nummerborden. Anders kan de computer het kenteken niet uitlezen.

Verder is er nog een bijkomstigheid: Volgens de politie kan dit systeem niet 24 uur per dag werken. Waarschijnlijk kan je aan de verlichting zien of dit systeem op het moment van langsrijden in gebruikt is, of niet. Want als de verlichting aan staat is het systeem in werking. Maar dit is niet 100% gegarandeerd! (Als iemand hier betrouwbare info over heeft, horen we dat graag!)

Doordat er bij deze meetmethode geen straling wordt uitgezonden, is deze methode (helaas....) niet te detecteren met een detector.



Video Registratie Onopvallende Surveillance

Dit is een nieuwe - en naar onze mening zelfs goedwerkende - methode om de naleving van de verkeersregels te controleren. Deze methode, Video Registratie Onopvallende Surveillance, wordt afgekort ook wel VROS genoemd. Zoals de naam doet vermoeden wordt er met video gewerkt. En dat ook nog eens onopvallend. Dat klopt! Er is een videocamera in een burgerauto ingebouwd - meestal onder achteruitkijkspiegel. De auto wordt door 2 agent bemand. Een agent stuurt en zijn collega bedient de videocamera. Wanneer er een overtreder gesignaleerd wordt, gaan de agenten deze filmend achtervolgen. Als ze denken dat ze genoeg bewijs hebben verzamelt wordt de overtreder ingehaald en tot stoppen gedwongen. Vervolgens wordt de overtreder met de opname geconfronteerd en op zijn overtreding(en) gewezen. En vervolgens moet er betaald worden.
Let goed op deze camera achter de spiegel, want anders ben je de sigaar!
Een bijkomend voordeel van deze apparatuur is dat er niet alleen op snelheid wordt gecontroleerd. Alle waarnemingen worden op video vastgelegd, zodat er ook op andere overtredingen kan worden gecontroleerd. Denk hierbij bijvoorbeeld: van rechts inhalen, geen gordel dragen, geen richting aangeven en ga zo maar door. Een ander voordel is dat, doordat de agenten zelf overtreders kunnen uitkiezen, wordt voorkomen dat er onnodige snelheidsbekeuringen worden uitgedeeld. Daarmee bedoelen we de situaties waarbij er bijvoorbeeld op een rustig weg net een paar kilometer te hard wordt gereden.

Voor degene die geïnteresseerd zijn in de videobeelden, opgenomen door zo'n VROS wagen. Er is een televisieprogramma hierover: Blik op de weg.

Ook VROS is niet te detecteren met een detector. Alleen je ogen goed gebruiken kan helpen.......