Hoofdpagina >> Snelheidscontroles >> Algemeen >> Soorten >> Laser

Snelheidscontrole met behulp van laserlicht



Snelheidscontroles met behulp van laser is relatief nieuw. De politieregio's Amsterdam-Amstelland en Groningen maakten er als eerste, als proefkonijn in de eerste maanden van 1998, kennis mee. Vanwege hun enthousiasme is het inmiddels landelijk ingevoerd. De apparatuur is compact; slechts ter grote van een pistool. Vandaar zijn naam: lasergun. Dat enthousiasme is uiteraard te begrijpen: de apparatuur - de lasergun - is compact (dus makkelijk mee te nemen, ook door motoragenten) en snel te gebruiken. En de bediening is ook nog eens kinderlijk eenvoudig!

Verder hebben de snelheidscontroles met behulp van laser, voor de politie een aantal voordelen:
Deze controlemethode is niet met een detector van te voren* te detecteren (wat bij radarcontroles wel het geval is).
De snelheid van een auto kan al op zo'n 400 tot 700 meter afstand gemeten worden. Bij een kopmeting ziet de automobilist de politie op zo'n afstand (nog) niet. En wanneer deze de agent nadert en in de gaten krijgt dat er een (laser)controle gaande is, is z'n snelheid al lang gemeten waardoor eventueel afremmen geen zin meer heeft.
De politie heeft dus altijd "prijs".
Ook kleinere voertuigen, zoals scooters, kunnen hiermee op snelheid gecontroleerd worden.
(Voor controle met behulp van radar zijn dit soor voertuigen te klein.)


De werking van een snelheidscontrole met behulp van laser(guns).
Het principe is heel eenvoudig: De agent schiet de laserstralen op een voertuig af. Dit voertuig kaatst de laserstralen terug naar de lasergun. Vervolgens wordt de snelheid en de afstand tussen het voertuig & de lasergun op het display van de lasergun getoond.

Maar hoe gaat het nu in de praktijk? Bij een snelheidscontrole met behulp van laser staat de agent meestal aan de kant van de weg. Bijvoorbeeld op de vluchtstrook. De agent pakt de lasergun en richt deze op een (tegemoetkomend) voertuig.
Wist je dat...
bij snelheidscontroles met behulp van laserguns - in Nederland - vrijwel altijd kopmetingen (dus van het tegemoetkomend verkeer) worden verricht.
Dit voertuig kan hij zelf uitkiezen, wat tegelijk een nadeel van deze methode is: de agent moet de snelheidscontrole zelf, handmatig, uitvoeren. Dit in tegenstelling tot een radarcontrole waarbij een agent juist weinig hoeft te doen.

Vervolgens haalt de agent de trekker over en er wordt, geen kogel maar laserstralen richting het voertuig afgeschoten. Binnen een seconde kan de agent op het display van de lasergun o.a. de snelheid van het voertuig uitlezen. De apparatuur is compact; slechts ter grote van een pistool. Vandaar zijn naam: lasergun. Wanneer deze hoger dan de toegestane maximumsnelheid is, zijn er 2 mogelijkheden van bekeuren:
Als de agent alleen of met één collega is noteert deze (of de collega) het kenteken van de desbetreffende auto. En een acceptgiro volgt later in de brievenbus van de eigenaar van het voertuig.
Wanneer er meer agenten bij de snelheidscontrole betrokken zijn, waarschuwt de agent die heeft "geschoten" een van zijn collega's die verder op staan. Zij krijgen het kenteken en/of beschrijving van het aan te houden voertuig via hun portofoon door. Vervolgens wordt de bestuurder van het voertuig staande gehouden en moet deze betalen.



* Detecteren van een lasercontrole is slechts mogelijk op het moment dat je voertuig op snelheid wordt gecontroleerd. Maar dat is te laat! Je snelheid is op dat moment namelijk al bij de "schutter" bekend - doordat de meting binnen minder dan een seconde(!) is gebeurt. Dus eventueel afremmen op dat moment heeft geen nut.
Kan je dan helemaal niets meer tegen een lasercontrole doen? Jawel! Er zijn apparaatjes op de markt die een lasermeting kunnen verstoren: laserjammers. Ook wel laserscramblers genoemd. Door zo'n apparaat raakt de lasergun "in de war" en geeft deze, in plaats van je snelheid, een foutmelding: jammed.

Opmerking: Er zijn radardetectors op de markt die een laserdetectiefunctie hebben. In de praktijk heeft zo'n laserfunctie niet veel zin omdat je snelheid na het schieten praktisch meteen - binnen een seconde(!) - bij de "schutter" bekend is. En omdat de laserbundel - in tegenstelling tot radarstralen - erg sterk geconcentreerd is, wordt je pas op het moment dat er op je geschoten wordt gewaarschuwd. Eventueel afremmen heeft daardoor geen zin meer. Het enige "voordeel" is dat je in ieder geval weet dat je snelheid gemeten is. Even op de teller kijken. Te hard gereden? Pech gehad, gewoon je poen neertellen.