Hoofdpagina >> Snelheidscontroles >> Reactie weggebruikers >> Radardetectors >> Wat, hoe en welke soorten

Wat is een radardetector, hoe werkt het en in welke uitvoeringen verkrijgbaar

Wat is een radardetector

Wil je hard rijden en toch geen bekeuring krijgen én dat zonder op de radarcontroles te hoeven letten? Dan lijkt een radardetector een goede oplossing. Een radardetector waarschuwt je doormiddel van o.a. piepjes, wanneer je een radarcontroles nadert. Hierdoor kan je je snelheid eventueel matigen. (Om vervolgens voorbij de snelheidscontrole bijvoorbeeld weer op te trekken.) Klinkt aantrekkelijk, hè! En het is ook nog eens volkomen legaal in Nederland. Maar uh... hoe werkt het dan?

De werking van een radardetector

Een radardetector neemt eigenlijk alleen maar waar: de straling die een radar uitzendt. Je zou een radardetector zelfs kunnen vergelijken met een rookmelder. Wanneer er iets "gevaarlijks" wordt waargenomen, de radarstraling (respectievelijk rook), gaat er een alarm in de vorm van piepjes af.

Maar hoe weet een radardetector dan dat er een snelheidscontrole aan de gang is? Zoals je in het hoofdstuk over de soorten radarcontroles hebt kunnen lezen, wordt er door een radar continu een stralenbundel - op een bepaalde frequentie - uitgezonden. En deze radarfrequenties staan ook nog eens vast. Daar maakt een radardetector (en de fabrikant doordat deze de frequenties instelt, wat overigens naar verluidt niet zelf te doen is) dankbaar gebruik van.

Wanneer de radardetector radarstraling op die bepaalde vooraf ingestelde frequenties waarneemt, gaat er een waarschuwingssignaal naar de bestuurder in de vorm van piepjes en lichtjes. De lichtjes en piepjes nemen naar mate je de radarcontrole nadert ook nog eens in frequentie toe, waardoor ook de afstand tot de radar grof te bepalen is. Dit is mogelijk doordat de sterkte bij de bron (de radar zelf) het grootst is en naar mate je verder van de bron verwijdert bent afzwakt.

Door het afzwakken van de radarstralen speelt de gevoeligheid van de radardetector ook een rol. Want hoe gevoeliger de detector, hoe eerder deze je voor de radarcontrole waarschuwt. Hierdoor komen we tegelijk bij het euvel van geïmporteerde en niet aangepaste radardetectors aan. Klik hier om te lezen of een radardetector ook in Nederland goed werkt.

TIP: Ben je van plan een radardetector te kopen, bestel hem via ons met korting! Voor onze bezoekers hebben we speciale lage prijzen kunnen verkrijgen. Kijk snel op de website. En het bespaart je ook nog eens een tocht naar de winkel, want via de website worden een aantal radardetectors - als service - ook gratis (thuis)bezorgd, ondanks de spectaculaire aanbiedingsprijs!!! Dus klik snel hier!

Wist je dat...
er tegenwoordig ook trillingbestendige radardetectors - speciaal voor de motor - te koop zijn.
Soorten radardetectors

Er zijn veel verschillende typen radardetectors op de markt. Maar je kan ze in twee soorten in delen, namelijk:
Een Inbouwmodel (Bestaat uit 2 delen. Een deel, de display-unit, wordt in de auto zelf geplaatst en het andere deel, de antenne die de stralenbundel die een radar uitzendt waarneemt, krijgt een plaats achter de grille.)
Een Ophangmodel (Deze bevestig je gewoon met zuignapjes op de voorruit. Handig als je één radardetector in meerdere auto's wilt gebruiken.)

Inbouw:
Het display van een inbouwmodel, binnen in de auto Inbouwmodel (Bel Vector Europa 966 Remote). Klik hier om deze radardetector te bestellen (met korting!) en/of voor de specificaties.
Ophang:
Een ophangmodel Ophangmodel op het dashboard (Quintezz XT-6000 Z1). Klik hier om de Quintezz te bestellen (met korting!) en/of voor de specificaties.